Kennis wordt wijsheid als het je persoonlijke ervaring is
Til je yoga naar het volgende niveau

Ontdek hoe je een retraite kiest die bij jou past…

Posted by Gian in Uncategorized | 0 comments

Het retraite seizoen gaat weer van start. Retraites in overvloed. Ik bezoek ze. Ik geef ze. Maar hoe zorg je ervoor dat jij op retraite gaat die bij jou past. Die je echt in contact brengt met jouw intentie. Je Spirit ontwaakt. Harmonie en balans brengt. In deze blog waarop te letten als je dit jaar op retraite wilt.

Waarom retraite?

Er zijn verschillende redenen om op retraite te gaan. Je zoekt verdieping in een yoga soort. Bijvoorbeeld Asthanga of Kundalini Yoga. Je wilt harmonie en balans. Toe aan een break. Of je wil op persoonlijk of spiritueel gebied groeien. Het maakt niet uit wat je reden is. Belangrijker is om de juiste retraite te vinden in de spreekwoordelijke hooiberg.

Waar je op moet letten.

Er zijn heel veel retraites. Hoe het kaf van het koren scheiden. Hier let ik op. Ik denk dat het jou ook kan helpen.

De leraar. De leraar is de spil van de retraite. Zet de energie. Bewaakt de space. Essentieel. Wat is zijn ervaring? Wat is zijn eigen practice? Hoe communiceert hij? Does he “Walk the Talk”. Zoek het uit. Google of mail.

Het programma. Is het een yoga vakantie of een retraite? Of een combinatie van inspanning en ontspanning. Hoeveel uur yoga en meditatie doe je per dag? Wil je transformatie dan heb je minimaal 5 tot 6 uur yoga en meditatie per dag nodig. De Yoga vakantie heeft meestal 1 of 2 blokken van 1 tot 2 uur yoga en meditatie. Aan de andere kant heb je ook retraites met 14 uur yoga/ mediatie. Vipassana bijvoorbeeld.

De locatie. Spartaans of luxe. Alles is er tegenwoordig. Een luxueuze villa in Ibiza of een houten bankje in een klooster. Wat wil je? Onderzoek de locatie. Hoe zijn de bedden? Je wil geen week lang rugpijn van slapen… Gedeelde kamers? Eigen kamer. Slaapzaal. Ook hier goed doorvragen.

Het eten. Eten. Misschien wel het allerbelangrijkste. Ook hier is er weer veel variatie. Van hotelkeuken tot privé kok die de allerheerlijkste biologisch veganistische culinaire hoogstandjes uithaalt. Wordt er rekening gehouden met allergieën? Je wilt geen 3 uur yoga doen met vet en zwaar eten in je maag. Echt niet.

De prijs. Zeker voor Nederlanders belangrijk. Van een paar honderd tot een paar duizend euro voor een week yoga en meditatie. Retraites zijn een product geworden. Waar veel verdiend op wordt. En dat mag best. Zoek iets wat bij je past. Zie het niet als kosten maar als investering in jezelf. Hoeveel is meer rust in je hoofd waard? Of helder weten wie je bent en wat je hier doet? Misschien dit jaar een strandvakantie minder en een retraite meer doen? Hoe belangrijk vind je jezelf? Ook dat is weer een persoonlijke keuze.

Een voorbeeld

Ik zal mijn eigen Kundalini Yoga Voorjaarsretraite eens langs deze 5 criteria leggen.

De leraar. Guru Gian. De laatste 10 jaar een dagelijkse ochtend en avond practice. 2 Sadhana groepen. 1 in Amsterdam en 1 in Bergen. Laatste 5 jaar 1 of 2 retraites per jaar. Daarnaast allerlei meerdaagse trainingen en opleidingen. Scoort dus prima op Walk the Talk en ervaring 😉

Het programma.
06.00u – 08.00u Kundalini Yoga & Meditatie
08.30u – 09.30u Ontbijt
11.00u – 13.30u Kundalini Yoga Workshop
13.30u – 14.30u Lunch
14.30u – 18.00u Vrije Tijd/ Wandeling
18.30u – 19.30u Diner
20.00u – 20.30u Afsluiting met meditatie

Hier gaat het om retraite met mix inspanning en ontspanning. Transformatie. Ook ruimte voor stilte en eigen proces.

De locatie. Dopersduin. Een rustige plek aan de duinen. Dichtbij zee. 3 verschillende slaapaccomodaties. Van basic tot wat luxer. Genoeg keuze.

Het eten. Biologisch eten verzorgd door Yogische kok Vir Kaur. Vir kookt op verschillende retraites en is beroemd om haar toetjes en chocolade balletjes. Goed op letten niet te vaak op te scheppen…

De prijs. Kosten retraite €175. Eten €75. En dan verschillende prijzen voor 3 overnachtingen. €72,50 tot €145. Dus vanaf €322,50 kun je mee. Deze retraite is aan de voordelige kant van het retraite aanbod spectrum. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Tot slot

Ik hoop dat deze 5 criteria’s je helpen bij het maken van een retraite keuze. En dat jij bij de juiste retraite komt. Die jou het meest dient.

Mocht je met de Kundalini Yoga Voorjaarsretraite mee willen doen kijk dan hier voor meer informatie.

Of schrijf je direct in via gurugiansingh@gmail.com.

Doe dat snel als je keuze wilt hebben in kamers.

Tot 17 maart heb je vroegboekkorting. En als je met zijn 3-en komt krijg je nog eens €35 korting per persoon.

Veel plezier op retraite en wellicht tot ziens.

Sat nam,
Guru Gian/ Jasper

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Guru Gian

Gedurende het schrijven van mijn proefschrift kreeg ik de realisatie dat er niet alleen maar kennis in boeken stond, maar dat er een veel grotere kennis bron in mijzelf bestond.

Ik begon te lezen en te mediteren en later kwam daar (Kundalini) Yoga bij.